Een korte geschiedenis van Kelim

Veel mensen vragen zich af waar het woord kelim vandaan komt.

Het woord kelim is het woord voor de bepaalde weeftechniek van de kelims vloerkleden.

De kelims worden erg vlak geweven van schapen of kamelen wol, daarom zijn de kelims vrij plat en hebben ze geen wollen pool die je wel vaak bij andere kussens of tapijten ziet.

Kelims worden met de hand gemaakt van prachtige kleuren, er worden vaak wel 10 verschillende kleuren voor 1 kelim gebruikt.

Kelim patronen

De mooie kelims hebben een ingewikkelde geometrisch patroon die een betekenis hebben.

Sommige kelims zijn van geiten of kamelenhaar gemaakt.

De kelims en de prachtige sierkussens kelims geweven komen o.a uit Afghanistan, Rusland, Turkije en Marokko. Het bijzondere van de Kelim weef techniek is, dat de patronen aan beide zijden meestal gelijk zijn, er is dus geen voor- of achterkant.

De traditioneel gebruikte kleuren voor de kelims en de kelim sierkussens zijn rood, roze, ivoor, blauw en groen.

Produceren van Kelims

De vrouwen van de stammen weefde vroeger de mooie kelims.

Nadat de kudde was geschoren kamden zij de schapenwol en sorteerde zij de wol op hun mooie kleur en goede kwaliteit. Daarna sponnen en verfde ze de wol.

 

Het verven deden zij met natuurlijke kleurstoffen, maar toen er meerdere kleuren van synthetische verf op de markt kwam maakten zij daar dankbaar gebruik van omdat het verven met natuurlijke kleurstoffen veel langer duurden en zij nu met synthetische verf veel meer en mooiere kleuren konden weven. De vrouwen weefde de kelims op weefgetouw dat plat in de tent stond. Hoe breder het weefgetouw hoe breder het kleed. Elk kelim is anders en uniek, er is geen een het zelfde.

 

Kelim in het interieur

Kelim is inmiddels niet meer weg te denken uit het moderne interieur. Het blijft een grote woontrend om buitenlandse invloeden in huis te halen. Het geeft direct meer kleur aan het interieur en beïnvloedt de sfeer in de ruimte. 

IKAT KUSSENS

KELIM KUSSENS